Paljon puhuttua: Ulkoporealtaan suuttimien lukumäärä takaa parhaimman porekokemuksen?

Paljon puhuttua: Ulkoporealtaan suuttimien lukumäärä takaa parhaimman porekokemuksen?

Paljon puhuttu asia ulkoporealtaan valinnassa on suuttimien lukumäärä. Monesti asiakkaat miettivät mikä olisi sopiva suutinten määrä ulkoporealtaassa ja miten se vaikuttaa ostopäätökseen.

Tässä artikkelissa käydään tätä paljon puhututtavaa asiaa läpi puolueettomasti monesta eri näkökulmasta.

Lähtökohtaisesti voidaan todeta, että pelkästään valtava suutinten lukumäärä ei ole tae hyvästä porekokemuksesta. Kokonaisuuteen vaikuttaa pääsääntöisesti neljä eri tekijää.

Ensimäisenä, pumpputeho. Pumpputeho on tärkeä vastata suutinten lukumäärän kanssa. Tähän onkin hyvä yksinkertainen kaava miten pumpputeho on syytä laskea. Ulkoporealtaan pumpputeho voidaan jakaa suutinten lukumäärällä, jolloin saadaan yhtä suutinta vastaava teho. Konkreettisessa testissä testattiin millä teholla saadaan mahdollisimman optimaalinen hierontateho, testissä on suljettu pois suutinten säätimet sekä huomioitu, että suuttimet ovat auki. Pienet nyanssit testissä koostuvat siitä olivatko suuttimet ns rotosuuttimia vaiko jettisuuttimia ( näiden suuttimien erot löydät tästä artikkelista ). Kaikenkaikkiaan testi osoitti, että hyvä voimakas hierontateho saadaan mikäli yhdelle suuttimelle pystytään jakamaan vähintään 70w pumpputeho. Alle 70w suutintehossa poretoiminto heikkenee niin voimakkaasti, että suuttimien säätimillä täytyy jakaa tehoa enemmän tietyille suuttimille jolloin osaan altaiden suuttimista kohdistuu entistä pienempi teho. Esimerkiksi altaat joissa suuttimia on jopa 100 kappaletta ei tarkoita alkuunkaan, että poretoiminto olisi hyvä. Tälläiselle suutinmäärälle tarvitaan vähintään 3 kappaletta 2,25kW vesipumppuja.

 

Toisekseen, suuttimien säätimet. Lähtökohtaisesti kaikissa ulkoporealtaissa on kahdenlaisia säätimiä, ilma ja vesisäätimiä. Ilmasäätimellä pystytään vaikuttamaan poreen tehoon lisäämällä ilmaa veden sekaan. Ilmasekoittajalla poretoimintoa voidaan pehmentää tai koventaa käyttäjän mieltymyksen mukaan. Onkin tärkeä, että altaassa on vähintään muutama ilmasäädin, tällä tavoin käyttäjä voi valita poretoiminnon tehon. Vesisäädin vaikuttaa samalla tapaa kuin ilmasäädin, mutta tällä voidaan vaikuttaa poretehoon entistä voimakkaammin. Vesiporeet voidaan ohjata suoraan yhteen penkkiin, jolloin sen paikan wattikohtainen suutinteho kasvaa merkittävästi.

 

Kolmas huomio. Suuttimen malli, porealtaissa totutut suuttimet ovat joko jet tai rotosuuttimet. Rotosuuttimen runko on valmistettu siten, että suutin alkaa pyörimään kun siihen ohjataan vesi. Suutin jakaakin tasaisesti poreen leveämmällä alueelle tehden suuttimesta hyvin monipuolisen. Jet suutin onkin perinteinen vesisuutin, jossa vesi ohjataan suoraan suuttimen läpi altaaseen. Jet suutin toimiikin pistemäisenä hierontasuuttimena. Normaalisti jet-suutin on suunnattava, jolloin käyttäjä pystyy määrittämään tarkemmin mihin kohtaan selkää, jalkoja tai niskaa hän haluaa suuttimen poreen kohdistuvan.

 

Viimeinen vaikuttava tekijä kohdistuu suuttimen kokoon. Useasti altaissa on monta eri kokoista suutinta, suuttimien koot tunnetaan yleensä tuumakokoina, tuumakoko suuttimessa tarkoittaa suuttimen johdetun letkun paksuutta. Suosituin suutinkoko on 1/2 tuuman suutin, joka tarjoaakin ideaalisen vesimassan liikuttamisen pumpulta suuttimeen. Mitä isompi suutin on ei aina automaattisesti tarkoita voimakasta poretehoa. Isompi suutin kaipaa aina enemmän vettä, jolloin suuri vesimassa on aina pois muilta suuttimilta. Voidaankin todeta, että erityisen suurista suuttimista ei ole porealtaassa erityisen suurta hyötyä. Porekokemus on liian massiivinen ilman, että suutin kohdistaa porehieronnan haluttuun kohtaan kehoa.

 

Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat hyvään porekokemukseen. Tärkeimpänä voidaan kuitenkin pitää riittävää pumpputehoa suutinta kohden. Liiallinen määrä suuttimia onkin yleisesti enemmän huono kuin hyvä asia. Mahdollisessa jäätymistapauksessa poreallas, jossa suutinmäärä lähentelee 100 on erittäin haasteellinen korjata, altaassa on lukuisia jakotukkeja joista suuttimien letkut lähtevät. Lähes aina altaan jäätyessä jakotukin pohja halkeaa, jolloin jakotukki ja kaikki letkut täytyy uusia. Tälläisissä altaissa monesti on kolme tai useampi vesipumppu, vesipumput ovat kalliita vaihtaa joista koituu käyttäjälleen kallis lasku.

 

Suuttimen merkillä ei ole väliä. Lähes kaikki suuttimet valmistetaan ABS muovista jonka koostumus on identtinen kaikissa. Myös suuttimien runko ja sielu ovat lähes identtisiä toistensa kanssa, olipa kyseessä roto tai jet suutin. Suurin ero tulee suuttimen “naamassa” eli osassa joka näkyy altaaseen päin. Tällä ei kuitenkaan ole tekemistä poretoiminnon kanssa vaan kyse on desingistä. Suuttimen “naamassa” on kuitenkin pieniä eroja joilla on vaikutusta pitkällä aikavälillä. Olisi hyvä mikäli suuttimen naama olisi myös valettu yhdestä osasta, eikä suutinta ole rakennettu siten, että naaman päällä on erillinen “koriste”. Suuttimia avataan, suljetaan ja säädetään jatkuvasti, erillinen koriste suuttimen päällä yleensä rikkoutuu jonka seurauksena koko suutin pitää vaihtaa.

 

Alle 50 suutinta, minimissään 70w tehoa suutinta kohden sekä hyvät säätimet ovat hyvä nyrkkisääntö allasta valittaessa. Tämä on varma yhtälö jolla porekokemus on tehokas ja miellyttävä. Hyvillä säätimillä voit vaikuttaa poreen tehoon portaattomasti mutta halutessasi saat erittäin voimakkaan porekokemuksen.

1 Comment

  • Annika Niemi Posted April 14, 2019 08:52

    Artikkeli on mielestäni hyvä, ennen altaan valintaa kävin kokeilemassa muutamaa merkkiä, tässä mainittu wattiteho suutinta kohden oli vallan hyvä ohjesääntö. K-Spa altaassa tämän huomasi hyvin, muistaakseni 1,3kW pumppu ja vajaa 30 suutinta osoittautui todella pettymykseksi. Pool Systemsin Aresso Matera oli taas täysin päinvastainen kokemus. siinä tehoa oli vähintääkin riittävästi, valittiin Lucca, yksi 2,25kw pumppu ja 28 suutinta oli meidän käyttöön oikein sopiva ja hintakin miellytti. Olen suositellut ystäviäni lukasemaan tän artikken ennen ostamistaan, antaa hyvän peruspohjan altaan valintaan.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTA YHTEYTTÄ

Vastaamme mielellämme kaikkiin allasaiheisiin kysymyksiin ja neuvomme ongelmatilanteissa.

    X
    OTA YHTEYTTÄ