15 asiaa jotka vaikuttavat ulkoporealtaan ostamiseen

15 asiaa jotka vaikuttavat ulkoporealtaan ostamiseen

Ulkoporealtaan ostamiseen liittyy paljon kysymyksiä, väittämiä ja harhakuvia. Tässä asiatekstissä käydään kymmenen tärkeintä tekijää jotka vaikuttavat Sinun ulkoporealtaan hankintaan. Listausta ei ole rakennettu tärkeysjärjestykseen vaan satunnaisesti listattu.

 1. Edullinen ulkoporeamme ei aina ole huono valinta. Ulkoporeallasmarkkinat ovat kehittyneet räjähdysmäisesti viimeisen 10 vuoden aikana. Ennen markkinoita dominoi korkeilla hinnoillaan Cal Spas, Hotspring ja Jacuzzi. Ulkoporealtaiden yleistyttyä markkinoille alkoi tulla kilpailevia merkkejä, Passion Spas, Arctic Spas, WellSpas, Aresso, Novitek ja niin edelleen. Jatkuva kilpailu on laskenut hintoja, käyttäjien korkea laatuvaatimus on kuitenkin pitänyt markkinoilla olevien mallien laadun kuitenkin korkeana ja kohtalaisena. Heikkolaatuiset harjoittelijat ovat ammuttu alas hyvin nopeasti. Edullinen ulkoporeallas voikin olla yhtä hyvä sijoitus kuin esim Cal Spas tai Jacuzzi, jopa parempi kun aletaan peilaamaan hintaa, ominaisuuksia ja laatua. Kannattaa tutustua koko tarjontaan, tutkia eristys, tekniikka, pumput, hinta, takuut ja yleinen laatu jonka pohjalta tekee lopullisen ostopäätöksen.
 2. Vain Balboa automatiikka. Markkinoilla oleva Gecko on erittäin laadukas ja tekninen kokonaisuus. Gecko ja Balboan suurin ero tuleekin tarjonnan kautta. Balboa on maailman ja suomen johtavin automatiikan toimittaja ulkoporealtaisiin. Balboan järjestelmiin on tarjolla lähes joka toimijalla varaosia ja huoltopalvelu kun taas Geckoon erikoistuneita tekijöitä on merkittävästi vähemmän. Valitsemalla Balboan voit olla varma, että palvelu ja osat ovat saatavilla nyt ja tulevaisuudessa.
 3. Eristyksiä on monenlaisia. Eristys on asiakkaita eniten kiinnostava kysymys ulkoporeallasta valitessa. Tästä löytyykin isompi artikkeli ( klikkaa tästä ). Tähän on kaksi vaihtoehtoa, runkoeristys yhdistettynä allaseristykseen. Tämän tuplaeristyksen lisäksi on vielä tarjolla kolminkertainen eristys, jossa altaan sisälle on asennettu vielä foliomatto peilaamaan pumpun hukkalämpöä. Toinen vaihtoehto on fullfoam eristys, jossa koko allasosa on ruiskutettu täyteen kevyttä helposti irroitettavaa uretaania. Ulkoporeallasta ostaessa varmista, että vähintäänkin ulkopaneelit ja altaan pohja on eristetty.
 4. Tärkein on lämpökansi. Muuta eristystä vielä tärkeämpi on lämpökansi. Kannen paksuus suomen oloissa täytyy minimissään olla 100mm, sitä ohuemman kannet hukkaavat voimakkaasti lämpöä tehden altaasta erittäin energia tehottoman. Standardi paksuus markkinoilla on 120mm, varmista että kansi kaataa nurkkiin, tällä estetään ettei vesi jää makaamaan kannen päälle. Paksummat kuin 120mm kannet ovat “hätävarjelun” liioittelua. Lämpökameralla kuvattuna, 120 ja 150mm kannen lämmön hukkaamisen ero on niin pieni että erityisen suurta hintaa tästä ei kannata maksaa.
 5. Mitä enemmän suuttimia sitä parempi porekokemus. Tämä ei pidä paikkaansa. Parhaimman porekokemuksen saavuttamiseen vaikuttavia tekijöitä on monia. Suurimpana se, että vesipumpun teho yhdistettynä suuttimiin on riittävän tehokas ( min 70w / suutin ). Kokonaisvaltaisempi tutkimus suuttimien suhteesta pumpun tehoon löydät tästä -> KLIKKAA TÄSTÄ.
 6. Mitä modernimpi automaattikka sen parempi. Asiakkaita on monia niin on myös tarpeita. Markkinoiden yleisimmät yhdistelmät koostuvat Balboan GS501, GS510 ja TP600 automatiikoista, erot ovat loppupeleissä hyvin pieniä. Suurin ero tulee TP600 automatiikassa, johon on yhdistettävänä muun muassa Wi-Fi. Muutoin suurin ero käyttäjille tulee käyttöpaneelissa, markkinoilla on tarjolla monimutkaisempia kuuden painikkeen näppäinpaneeleja sekä yksinkertaisia neljän painikkeen paneeleja. Ominaisuudet isossa kuvassa ovat käytännössä samat.
 7. Wi-Fi on ehdoton varuste ulkoporealtaassa. Wi-Fi on loppupeleissä lähes täysin turha ominaisuus kotikäytössä. Ulkoporealtaan lämpötilaa ei säädetä oikeastaa kuin silloin, jos tiedetään että allasta ei tulla käyttämään pitkiin aikoihin. Muutoin paneelin ei erikseen tarvitse koskea, vasta kuin kylpiessä. Mikäli ulkoporeallas sijoitetaan mökille tai paikkaan, jossa käydään harvemmin silloin Wi-Fi on erityisen oivallinen laite seurata altaan toimintaa. Etenkin talvella on helppo tarkastaa, että ulkoporealtaassa on kaikki kunnossa. Kotikäytössä Wi-Fi on lähes turha kallis ylimääräinen ominaisuus.
 8. Ulkoporealtaan upottaminen. Ulkoporealtaan voi upottaa niin syvälle kuin haluaa. Syytä on ottaa huomioon kuitenkin mahdolliset huoltotilanteet. Yleisesti altaan tärkein tekniikka; kiertovesipumppu, vesipumppu, sähkökeskus sijaitsee ulkoporealtaan paneelin alla olevan huoltoluukun alla. Ota huomioon siis upottaessa, että tälle sivulle on mahdollista päästä. Huoltoluukku on helppo rakentaa terassiin. Varmista, että huoltoluukun avatessa saa kaikki paneelin ruuvit auki ylhäältä ja alhaalta sekä huoltamiselle jää tilaa vähintään 40cm. Kysy tarkempia ohjeita altaan toimittajalta.
 9. Millaista sähköä ulkoporeallas vaatii. Nykypäivänä ulkoporealtaat voi kytkeä joko 1,2 tai 3-vaiheiseksi. Piirikortissa on erilliset jumppilangat joita vaihtelemalla ja poistelemalla vaiheita yhdistetään ja erotellaan. Nykyään monet altaat toimivat kaikissa kolmessa vaiheessa, mutta altaan tekniikan käyttö rajoittuu mikäli vain yksi vaiheista on kytketty. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että lämmitin ja porepumppu ei voi olla samaan aikaan päällä.
 10. Kestävätkö ulkoporealtaat suomen talvea. Väittäisimme, että kaikki markkinoilla olevat mallit kestävät suomen haastavat olosuhteet. Erot tulevat kovalla pakkasella, 2kW lämmittimillä tai huonommalla erityksellä varustetut altaat kyllä pysyvät lämpimänä, mutta kovalla pakkasella käyttäessä allas ei pysy lämpinänä vaan alkaa samantien kannen avaamisen jälkeen kylmenemään. -20 -asteen pakkasella viilentyminen on erittäin rajua huonommalla eristyksellä ja jo tunnin kylpemisen jälkeen ulkoporeallas voi olla niin kylmä, että käyttö pitää lopettaa.
 11. Tarvitseeko ulkoporeallas vikavirtakytkimen? Kyllä tarvitsee, vikavirtakytkimen tärkeys korostuu esimerkiksi jos lämmittimen lämmitysvastus rikkoutuu, tällöin vastuksen sähkövaraus pääsee kosketuksiin veden kanssa. Vikavirtakytkin laukeaa samantien, jos näin pääsee käymään.
 12. Ulkoporealtaan puhtaanapito. Ulkoporealtaiden oman suodatuksen lisäksi ulkoporeallas vaatii kemikaaleja pysyäkseen puhtaana. Nykypäivänä on markkinoille tullut uusia ns. “no by-pass” suodatusjärjestelmiä, jotka pitävät altaan veden puhtaana tehokkaan suodatusjärjestelmän ansiosta vähentäen kemikaalin käytön jopa puoleen. Niin uudet by-pass suodatukset kuten perinteiset, molemmat vaativat enemmän tai vähemmän ulkopuolista kemikaalia pysyäkseen puhtaana. Kloorin käyttöä ulkoporealtaissa ei suositella, tästä tarkemmin tämän linkin takaa. Nykyään tarjolla olevat yhdistelmäkemikaalit ovatkin kätevä tapa pitää allasvesi puhtaana. Esimerkiksi SPA100, Klikkaa tästä.
 13. Kuinka usein ulkoporealtaan suodattimet tulisi vaihtaa? Käytöstä ja mallista riippuen. Allasta valitessa varmista, että altaassa on vähintään 50 neliönjalan suodatin, markkinoille on tullut paljon halpoja 25 neliöjalan suodattimia joidenka suodatusteho on puolet huonompi, samoiten käyttöikä. 50 neliöjalan suodatin on hinnaltaan sama kuin 25 mutta käyttöikä tuplasti pidempi. 50 neliöjalan suodatin olisi hyvä vaihtaa 3-4 kuukauden välein. Käyttöikään vaikuttaa luonnollisesti altaan käyttö ja käyttäjät. Altaat joissa suodatustehoa on enemmän vaihtoväli voi olla jopa vuosi.
 14. Mikä runko ulkoporealtaalle on paras? Markkinoilla on tarjolla niin kompiittirunkoa, painekyllästettyä kuin myös alumiinia runkoja. Nopeana yhteenvetona voidaan todeta, että alumiininen runko on kaikista kestävin ja pitkäikäisin. Alumiinirungollisissa malleissa varmista, että myös hitsaussaumat ovat galvanoitu. Painekyllästetty ja komposiittirunko materiaaleistaan huolimatta alkavat ajan kanssa hapertua jatkuvasti kosteudesta joita pumppu ja putkisto aiheuttaa kondenssiveden muodossa.
 15. Akryylilla on merkittävä vaikutus altaaseen. Varmista, että käytetty akryyli on johtavilta valmistajilta sekä riittävän paksu. Ohut akryylilevy oirehtii lasikuituruton muodossa ajan kanssa aiheuttaen isot ongelmat altaassa, ohut akryyli on myös turvallisuusriski jos altaan käyttö on erittäin voimakasta esimerksiki vuokrakäytössä, rikkoutumisvaara on olemassa.

Edellä esitetyt asiat on syytä ottaa huomioon allasta ostaessa. Mikäli yllä esitetyt asiat toteutuvat ostamassasi altaassa, voit olla hyvin huoletta altaan kanssa. Toimivuus on varmasti taattu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTA YHTEYTTÄ

Vastaamme mielellämme kaikkiin allasaiheisiin kysymyksiin ja neuvomme ongelmatilanteissa.

  X
  OTA YHTEYTTÄ